Paprika Lubenice

Djurin Farma Banatski Brestovac 013 626 036

   Feb 02

Djubrenje i ishrana paprike


Djubrenje i ishrana paprike

Povrtarske biljke a narocito paprika zahtevaju plodna zemljista. Paprika ima povecane zahteve u hranivima a narocito kalijuma. Paprika za kratko vreme stvara veliku nadzemnu masu i ima u odnosu na nadzemni deo manje razvijen korenov sistem, koji se nalazi u povrsinskom sloju zemljista i zbog toga je narocito vazno da  se paprika gaji na plodnim zemljistima, jer nije dovoljno samo da zemljiste bude bogato hranljivim materijama nego je od presudnog znacaja plodnost zemljista, vise o plodnosti  zemljista cu drugi put.

Djubrenje i ishrana paprike

Princip djubrenja paprike, odnosno kolicine izracunavaju se kao i kod drugih kultura na osnovu analize hranljivih materija u zemljistu, plodnosti zemljista, planiranog prinosa, sorte ili hibrida paprike, nacina proizvodnje i uticaja spoljnih faktora. Ako kod ostalih kultura i mozemo izostaviti unosenje organskih djubriva kod proizvodnje paprike takav izostanak bi se u velikoj meri prikazao prilikom gajenja, tako da je gotovo neophodno unosenje stajnjaka prilikom osnovnog djubrenja. Osnovni uslov za stabilnu i visoku proizvodnju paprike je primena stajnjaka i to zgorelog u jesen pre dubokog oranja u kolicini od 40 do 80 tona po hektara, a moja iskustva pokazuju da i kolicine od 150 tona po hektaru  pokazuju izuzetne rezultate sa aspekta proizvodnje. Mineralna djubriva je potrebno dodati u klasicnoj proizvodnji pre svega u osnovnoj obradi zaorati 2/3 kalijumovih i fosfornih djubriva  dok ostatak predsetveno, a moze i cela kolicina ovih djubriva u osnovnoj obradi dok azot je potrebno dodavati i predsetveno i prihranjivanjem paprike tokom proizvodnje. Kolicinu izracunati na osnovu gore pobrojanih faktora  a kod nas se u praksi najcesce radi na osnovu prinosa koji zelimo  i kolicini hraniva koji taj prinos iznosi iz zemljista sto nije ni dovoljno ni dobro  ali tako radi velika vecina. Zato za uspesno gajenje je neophodno sve uzeti u obzir pa za svaku parcelu odrediti kolicine hraniva. Zbog toga vam i ne zelim dati preporuku, jer  ako radite napamet radite sami, bitno je da unesete stajnjak a tada necete preterano  pogresiti i sa dozama mineralnih djubriva. Vazno je naglasiti da paprika za proizvodnju  10 tona ploda zavisno od sorte iznosi oko 45 kilograma azota, 18 kilograma fosfora , 75 kilograma kalijuma, 45 kilograma kalcijuma i oko 11 kilograma magnezijuma. Naglasavam da su ove kolicine orijentacione jer razlicite sorte paprike imaju i razlicite zahteve ali ovo neka bude neki orijentir. Drugi deo azotnih djubriva je najbolje u klasicnoj proizvodnji dodati pre rasadjivanja, mada moze da se vrsi i prihrana tokom vegetacije, ali u tom slucaju je neophodno voditi racuna i o aspektima zastite paprike kao i o kvalitetu ploda.

Djubrenje i ishrana paprike

Sve gore dato vazi samo za poluintezivnu proizvodnju i vezano je uglavnom za proizvodnju paprike na otvorenom polju dok za intezivnu proizvodnju narocito onu u zasticenom prostoru vaze malo drugacija pravila prilikom ishrane paprike. Ishrana paprike sa hranljivim rastvorima zahteva mnogo bolje poznavanje botanike biljaka, intezivnije pracenje proizvodnje, objekata  i ponasanje paprike kao i stalno uzorkovanje kako djubriva  tako i  hranljivih rastvora i makroelemenata u listovima paprike i mnogo drugih faktora, o ovom nacinu ishrane cu u  nekom narednom postu.  Zadatak djubrenja i ishrane  paprike su vrhunski  prinosi sa prvoklasnim plodovima paprike a to je cilj proizvodnje paprike da imamo vizuelno  prvoklasan plod i uniforman prinos , zdravstveno ispravan  bez ostataka pesticida i teskih metala da plodovi paprike imaju visoku hranljivu i biolosku vrednost i da je rod obilan.

Pise

Zoran Djurin

Trebaju Vam konsultacije u vezi proizvodnje paprike, lubenica ili nekih drugih povrtarskih kultura – pozovite 013 626 036l

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *