Paprika Lubenice

Djurin Farma Banatski Brestovac 013 626 036

   Feb 03

Proizvodnja rasada lubenica i dinja

 

Proizvodnja rasada lubenice i dinje

 

Pod pojmom rasad podrazumevamo biljku u fazi kada ima 4 do 10 stalnih listova koja je proizvedena u zasticenom prostoru ili sto je retko u otvorenoj leji. Proizvodnjom lubenice preko rasada omogucuje se uspesno gajenje lubenice kao toploljubive biljke u nasim uslovima kontinentalne klime, jer se skracuje potrebno vreme za rast biljke na otvorenom polju. Da bi se rasad lubenice i dinje u kontrolisanim uslovima optimalno razvijao neophodno je voditi racunao sledecim faktorima:

  • Svetlost- je bitni cinilac i trebalo bi da najloni budu cisti i da propustaju dovoljnu kolicinu svetlosti, mora da se pazi i da biljke medjusobno ne zasenjuju jedna drugu. Za rasad lubenica kao  i ostale rasade dobra osvetljenost biljke je znacajna zbog   njenog uticaja na ranostasnost i prinos.
  • Temperatura- i to temperatura supstrata na kojem se gaji lubenica kao i temperatura vazduha u kojem se gaji. Optimalna temperatura rasada je 25 ⁰c dok je minimalna 14⁰c a maksimalna 35 ⁰c. Kada lubenice niknu neophodno je vrsiti hladan  tretman u trajanju 7 do 10 dana kada se temperatura vazduha spusti na dnevnu na 17 do 20 ⁰c a nocu na 14 do 16 ⁰c. U vreme porasta rasada lubenice  temperaturu podignuti danju na 22 do 26 ⁰c a nocu 16 do 18 ⁰c. Pred rasdjivanje desetak dana ranije poceti sa kaljenjem kada se opet vrsi prilagodjavanje spoljasnjim temperaturama postepeno.
  • Relativna vlaznost vazduha- pod folijom je visoka i zbog toga dolazi do izduzivanja rasada lubenica sto je jako lose pogotovo u uslovima juznog banata gde su vetrovi  veoma jaki narocito u vremenu iznosenja istog, a i vlaznost utice na razvoj patogena i pojavu bolesti i zato je neophodno da objekat ima dobro provetravanje kako bi se regulisala vlaznost vazduha.  Vlaznost je potrebno odrzavati u granicama 75 do 85 % sto se postize provetravanjem a najbolje u jutarnjim casovima.
  • Voda- za zalivanje lubenica u rasadu idealna je tempratura oko 25⁰c ali u praksi to je tesko ostvariti pa zato paziti da temperatura vode za zalivanje ne bude niza od 18⁰c. Norme zalivanja rasada lubenice treba da se krece od 5 do 10 litara po kvadratu. Najbolje je zalivati hranljivim rastvorom cime se podstice ujedno i razvoj biljaka.
  • Supstrat- je vazan faktor u gajenju lubenica i on mora da zadovolji uslove u pogledu fizickih, hemijskih i bioloskih osobina, stio znaci da mora biti lak, plodan, rastresit da ima veliku moc upijanja vode da bude topao takodje je bitno i da je dezinfikovan da u sebi ne sadrzi patogene kao i semena korova… Ovakve gotove supstrate je moguce kupiti , na trzistu je mnogo proizvodjaca pa birajte, ali ako zelite sami da pravite smesu drzite se nabrojanih uslova i molim vas nikad ne dezinfikujte zemlju hemijskim sredstvima jer nam je otrova dovoljno svuda oko nas pa prednost dajte toplotnoj dezinfekciji.
  • Objekat , case, kese, kontejneri i alatke sa kojima radimo je neophodno pred proizvodnju rasada lubenica dezinfikovati i pregledati, ali opet ponavljam izbegnite hemiju jer je toplotni rezimi bolji i neuporedivo zdraviji sa svih aspekata.

Sejanje lubenica  zavisi od planiranog vremena rasdjivanja zato sto starost rasada ne bi trebala da je veca od 35 dana kao ni mladja od 25 dana. Kod planiranja vremena setve uzeti u obzir duzinu proizvodnje rasada i tako poceti sa setvom maksimalno 35 dana pre ocekivanog rasadjivanja, a u nasim uslovima rasadjivanje na otvorenom polju uglavnom pocinje posle djurdjevdana, dok za proizvodnju u tunelima oko 20 aprila. Setvu vrsiti na dubini od oko 2 do 3 cm i to moze i suvo seme kao i naklijano. Case ili kese u kojima gajimo lubenice treba da su precnika barem 10 cm i da im zapremina barem 0.6 litara.

Od pravilne nege zavisi kvalitet rasada lubenice a obzirom da je rasad mozda i najvazniji faktor u proizvodnjhi lubenica znaci zavisii prinos. Previsoka vlaznost i temperatura uticu na izduzivanje biljaka i povecanu osetljivost na bolesti zato je neophodno svakodnevno provetravanje da bi se faktori proizvodnje drzali u granicama, takodje se i pridrzavati temperaturnih rezima gore pobrojanih. Prihranjivanje lubenica poceti od formiranjaprvog stalnog lista i to najbolje raditi zalivanjem hranljivim rastvorom sa povecanim sadrzajem fosfora. Zastitu rasada poceti sa sejanjem lubenica kada supstrat zalivamo sa rastvorom propamokarba 0,25% ( na trzistu ima vise robnih marki ) a prskanjem lubenica poceti sa pojavom drugog pravog lista i na svakih 10 dana nastaviti sa zastitom. Fungicida i insekticida na trzistu ima jako mnogo pa ih sami odaberite u konsultaciji sa zastitarom u samoj apoteci. Kaljenje rasada lubenica pocinjemo desetak dana pre nego sto ga iznosimo na otvoreno polje i ono podrazumeva prilagodjavanje biljke uslovima spoljne sredine. Vazno je skinuti ili izneti rasad iz folije da bi se biljke prilagodile radijaciji sunca, nuzno je da se biljka prilagodi nizoj vlaznosti vazduha kao i vetru, naravno i nizim temperaturama vazduha i narocito zemljista. Kako sve ovo uraditi, u tome i jeste tajna dobrih proizvodjaca rasada gde je iskustvo od presudnog znacaja i samo onaj koji godinama to radi moze reci da zna proizvoditi rasad, verujte mi , iz knjiga to se ne moze nauciti. Namerno se na negu useva nisam mnogo zadrzao jer teoretisati vam mogu do sutra, ali kakva vajda od price, kako to ostvariti u realnim uslovima sa resursima koje posedujete to je bitno a to je od slucaja do slucaja drugacije. Faktore koje treba zadovoljiti sam vam dao a sami iznadjite nacin kako to sprovesti u delo. Zapamtite samo znanje koje se primenjuje je korisno znanje, potrebno ga je dopunjavati i primenjivati, tako cete stvoriti neprocenjivo iskustvo ili cete placati za to.

Pored klasicne proizvodnje rasada preporucljivo je da se lubenica kalemi iz niza razloga a to cu u nekom narednom postu. Koliko je to bitno govori podatak da ja licno dvadesetak godina unazad lubenicu kalemim i takav rasad sadim na polju.

Da sumiram zasto je vazno obratiti paznju na proizvodnju rasada lubenice, i zasto sam kod lubenica prvo krenuo sa pricom o proizvodnji rasada. U rasadnickom periodu vecina povrtarskih biljaka prolazi prvih cetiri do pet etapa organogeneze. Od uslova uspevanja i nege u ovom periodu ne zavisi samo spoljasnji izgled biljke kao visina biljke raspored listova razgranatost korena, a svesni smo da izgled cesto moze da vara, nego i mogucnost da biljka ranije cveta i plodonosi kao i visina i kvalitet prinosa. Greske napravljene u rasdnickom periodu lubenice jako je tesko nadoknaditi kasnije na polju. I zato jos jednom naglasavam znacaj iskustva u proizvodnji uopste a u rasadu narocito, i verujte samo ljudima koji to rade i to uspesno a ne onima koji samo savetuju a nikad nista nisu gajili ni uradili sem dobre price i evntualno titule. Svaki proizvodjac  ima svoje nacine rada i neke tajne koje nece tako lako obelodaniti.

 

 

 

Pise

Zoran Djurin

Trebaju vam konsultacije u vezi proizvodnje paprike, lubenica ili nekih drugih povrtarskih kultura, ili jednostavno zelite da kupite rasad ili gotov proizvod pozovite 064-64-26-743

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *